dinsdag, januari 02, 2007

List’O’Mania 3


Nergens vindt je een sterkere traditie naar lijstjes, als het op muziek aankomt, als in de UK. Daar worden zelfs boeken uitgegeven, en niet zo weinig, die zich beperken tot lijstjes. Het zelfbewustzijn wordt doorgaans zonder enige schaamte gekieteld.

Headline van vandaag: Queen uitgeroepen tot de beste band aller tijden!

Nu, los van de vraag of het werkelijk zo is, blijkt het niet zo te zijn. Het gaat hier om de uitkomst van een BBC Radio 2 vraag naar “best British band ever?”
Nu zou ik daar nog wel mee kunnen leven, zeker toen ik las dat de Beatles ‘maar’ 400 stemmen te kort kwamen. Het bevestigt nog maar weer eens, dat de luisteraars naar publieke zenders niet van deze tijd zijn. ;-)

De rest van de rij: Rolling Stones, Oasis en Take That!?

Gebaseerd op 20.000 participerende luisteraars? Die de bandjes beoordeelde op tekst, muziek, optreden en originaliteit???
?’s All around and in my head.

Maar eens even gekeken bij de BBC wat hier aan de hand is. Het blijkt genuanceerder. Meer dan 5.000!!! luisteraars noemden vooraf een Band. Daaruit werd een shortlist van bovengenoemde 5 gedistilleerd, en daar hebben zich dan weer 20.000 mensen over uitgesproken. Voor de goede orde: 5 en 20.000 van de pakweg 61 miljoen Groot-Britten!
Leuke lijst (?) dus, zonder enige betekenis. Gelukkig. Queen is zeker NIET de beste band aller tijden. Minstens zo gelukkig, ook Take That niet.

Curieus is dan op de zelfde pagina de ‘Radio 2 Top 100 Albums’ over de afgelopen 50 jaar. Op 1? Sergeant Pepper’s. Pas op de 9e plaats het beruchte ‘A night at the Opera’? Een sterk staaltje consumer generated content, dit lijstje. Dat wel.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tsja en hoe gaat dat dan. Alle media nemen het over en dan IS Queen opeens de beste band geworden. Meest populaire band aller tijden zou overigens een betere kwalificatie zijn.

Ik ben dan overigens wel benieuwd naar jouw alternatieve lijstje van de beste Britse band(s) aller tijden. Mag ik Radiohead, Blur/Gorrilaz, the Verve voor de longlist voordragen?

Anoniem zei

Ok, dan wil ik ook graag wat aandragen...een beetje jeugdsentiment is hier wel op z'n plaats aangezien ook Take That in de lijst staat. Dus bij deze: De Spice Girls!!

1x raden wie... :)

Alle Wijmenga zei

Op degrelijk enthousiasme kan een reactie natuurlijk niet uit blijven. The Verve?? Enne, inderdaad het benoemen van Take That tot band is op zijn aardigst....vreemd. Kunne volgens mij geen instrument vasthouden. Of zou het ergens expliciet gesteld zijn dat het om Boy-Bands zou gaan. In beide gevallen vallen de Spice Girls dus af ;-).

Als we straks een Girl band verkiezing doen wordt de lijst in ieder geval wel overzichtelijk.