Het Britse Institute of Practitioners in Advertising (IPA) is gestart met een initiatief genaamd TouchPoints, een grootschalig multi-mediaonderzoek om crossmedia consumptiepatronen beter in kaart te brengen. Het project wordt beschreven als ‘het meest ambitieuze onderzoek van deze generatie’, zo meldt Media & Marketing Europe. Het onderzoek van de ‘Britse Vea’ en onderzoeksbureau TNS had plaats tussen april en november 2005. Er werden 5.000 mensen ondervraagd, die gebruik maakten van een PDA. Per half uur hielden ze bij hoe ze hun tijd spendeerden, waar ze waren en met wie, plus hoe hun mediaconsumptie eruit zag.Mediabedrijven als AOL, BBC, …., participeerden, evenals mediabureaus Initiative, MPG, nou bijna alles van naam.. Uit het onderzoek moet een consumenten-gerichte planningstool voortkomen die kan analyseren hoe consumenten de brede keuze aan media gebruiken en hoe die gebruik in hun levensstijl past.
Het is iedere geïnteresseerde in media en media planning van harte aan te raden de IPA persbericht pagina te bezoeken. Daar staan al flink wat explosieve conclusies. Niet vies van enig effectbejag beperk ik mij hier tot enkele – in mijn ogen - hoogte punten:
* TV remains the lead medium for the majority of adults - this is true for all age groups and is irrespective of internet access
** On a typical weekday a 15-24 year old home Internet user spends 2 hours surfing the Internet - this rises to 2.4 hours at the weekend and averages 14.8 hours for the week. 33% of this group are spending 4 or more hours watching television on an average weekday. The mean for this group is 3.2 hours on an average weekday rising to 3.9 hours at the weekend. Commercial television accounts for 75% of viewing
*** 63% of the population would be happy to have advertising on the BBC channels in return for scrapping the licence fee
**** Only 14% of individuals like the idea of interactive ads - This rises to 29% among those aged 15-24
Wat een opluchting na alle voorspellingen over de digitale tsunami die uw en mijn media wereld vanmiddag al op zijn kop zet. Zouden die adverteerders in de US hier nog helemaal niets van gehoord hebben? Ik zie dat gisteren "her-alloceerde" budget, als bij eb, weer terugstromen naar TV. O.k., O.k., dit is Engeland, hoor ik u zeggen. En daar reden nog niet zo heel lang geleden ook nog “stokers” mee op de trein. Maar het staat er toch echt “irrespective of internet access”. En dat zijn toch zeker moderne consumenten, Engelsen met Internet!
Alsof het niet op kan op de 27e, s'avonds in “Publishing 2.0” een mooie verwijzing naar een artikel uit de Economist gevonden, die de volgende gelukkig makende quote oplevert:
Here’s a quote from an Economist article — guess what year it was published
“Jessica Reif Cohen, a media analyst at Merrill Lynch, reckons that profits from online advertising and paid content could represent up to 8-9% of total earnings for Disney, Viacom and News Corporation in 3-5 years and considerably more for Time Warner, courtesy of AOL. The most obvious opportunity is to put the content they already own on new platforms.”
Nee, dat was niet 1999, maar afgelopen week (16 maart) in de Economist dus. Hmmm, dat staat niet voor niets bekend als analytisch medium. Ja,ja wel Engels. Maar het gaat wel over Amerikaanse media bedrijven. Vast NIET toevallig. U bent gewaarschuwd. Niet alleen door mij. TV kan nog wel even. Ga dus gerust lekker slapen vanavond.
Maar begin morgen in ieder geval wel na te denken over overmorgen.
3 opmerkingen:
Interessant onderzoek. Helaas zegt het niets over de intensiteit van het mediaconsumptiegedrag. Hoe wordt er TV gekeken; als primaire bezigheid of als behang bij huiswerk maken?
Hoe zit het eigenlijk met "andere" media, of heb je het bij jongeren met TV, radio, Internet en mobiele telefoon wel gehad.
en tenslotte:
"89% of the population feel some adverts appear so many times that they become irritating".
Misschien zouden sommige adverteerders moeten overwegen een deel van het TV-budget te investeren in een online experience die hun doelgroep echt iets te bieden heeft. Gelukkig zien we steeds meer goede voorbeelden, maar ook de (beperkte) resultaten van dit onderzoek zouden adverteerders (en hun adviseurs) reden moeten geven om hun communicatie strategie nog eens kritisch onder de loep te nemen.
Groet,
Jos
Om te beginnen hebben wij geen kennis kunnen nemen van het onderzoek, slechts van enkele uitkomsten. De sumiere beschrijving voedt de veronderstelling dat er over het consumptiegedrag straks wel iets te zeggen moet zijn.
In dat kader is het als tegenwicht voor het veronderstelde gerichte gedrag van consumenten aardig te refereren aan US-onderzoek waarover vandaag gemeld wordt dat 66% regelmatig het internet op gaat oom maar een beetje te surfen. Om de tijd te verdrijven. Ja, ook dat biedt kansen.
@ Alle;
Mijn opmerking had niet zozeer betrekking op gericht gedrag, maar op de intensiteit van de media consumptie. Dit om het aantal uren dat men aan een medium besteedt in perspectief te plaatsen. In dat licht durf ik de stelling aan dat zelfs "een beetje rond surfen op het Internet" nog altijd intensiever is dan een gemiddeld uur de TV aan.
Hopelijk krijgen we snel meer inzicht in het onderzoek en de resultaten, want het geeft vast veel meer Food for discussion.
Een reactie posten