dinsdag, april 18, 2006

PvdA wil omroepplannen terugdraaien

Stapel lezen geeft toch wel aparte inzichten. Zo trof ik dit weekend nog een ongelezen Volkskrant van 1 april aan. Op de voorpagina een bericht dat D66 fractievoorzitter Lousewies van der Laan de komende tijd Wouter Bos van de PvdA gaat aanpakken. Ik dacht nog even dat dit idee gebaseerd zou zijn op de virtuele zetelwinst van de PvdA. “Waar het meest te halen is….”. Maar dat was dus niet de Aanleiding. Het ging er om dat Bos er nogal behoudende ideeën op nahoudt. Geplaatst in het perspectief van de aankondiging van Bos op 12 april, dat hij wil gaan proberen de plannen voor het nieuwe omroepbestel van Van der Laan tegen te houden, valt alles op zijn plaats. Je bedenkt zo maar dat de twee elkaar eind maart in de wandelgang spraken. En dat Bos alvast een voorzet op 12 april weggaf.

Bos “wil financiële rust voor de omroepen, omdat kijkcijfers en bijbehorende reclame-opbrengsten anders een te grote invloed op de programmering hebben”. En hij bepleit dan ook meteen maar “voor de zendgemachtigden een budgetgarantie van tien jaar, evenals een licentietermijn van die omvang”.


Conclusie? Je kan niet anders dan Lousewies het volste gelijk van de wereld geven. Sterker, gezien de politieke verzuilde ankers, leidt dit standpunt van Bos tot de verdenking dat hij op deze manier voor langere tijd een flink aantal fijne verdien plekken voor uitgeraasde politici wil veiligstellen. Flinke vergoedingen opstrijken onder het mom van het dienen van de publieke taak. Een minne zaak die onverbloemd aan de kaak dient te worden gesteld.
Want het publiek zelf zit er niet op te wachten. Heeft, zo bleek dezelfde week, geen enkele drang om de invloed van kijkcijfers en bijbehorende reclame-opbrengsten van minder invloed op de programmering te laten zijn. De meerderheid (60% +) wil namelijk helemaal geen bijdrage leveren om van de reclame af te raken en daarmee het “probleem” met betrekking tot de programmering op te lossen.
En dan een termijn van 10 (TIEN !) jaar!

Negen jaar achterover leunen, aan de sigaar trekken en wachten tot de volgende politieke lobby ronde. Ondertussen nog wat nieuwe – representatieve – club onderkomens laten bouwen. Immers, aan programma’s wordt het geld ook niet uitgegeven. Dat zie je er niet aan af. Ook nu al niet. Vandaar die kijkcijfers.

Of. Of is het heel anders. En is Bos eigenlijk een politiek ziener die het heikele PO-probleem op deze manier door versterving wil oplossen. Als we de PO nog eens 10 jaar zo door laten gaan is de kans immers meer dan groot dat er tegen die tijd helemaal niemand meer kijkt. Is er ook geen lobby meer nodig, geen oeverloze 2e Kamer vergaderingen.
Het lijkt er op dat Wouter Bos geniaal behoudend is.

Geen opmerkingen: