woensdag, juli 19, 2006

Iedereen Journalist!

Het is de afgelopen weken behoorlijk intens tekeer gegaan. Webloggers en journalisten tuimelden over elkaar heen, naar aanleiding van het artikel van Dick van Eijk in nrc.next. Daarin meenden velen, waaronder ik zelf, dat Dick het niet zo op had met burger journalisten. Van Eijk bepleit ondertussen dat hij volstrekt niet begrepen is. Met dank aan De Nieuwe Reporter, lees je hier zijn betoog.

Dat het niet gering is wat er is los gemaakt heeft DNR tevens overzichtelijk
verzameld. Dat alles samenvatten is ondoenlijk, maar het is wel leuk om te zien.

Ook via DNR een betoog van journalist Okke Ornstein als
reactie op het artikel van Dick van Eijk over burgerjournalistiek. Hij stelt: "De burger is steeds beter geïnformeerd en steeds beter in staat zélf feiten te checken op officiële websites en informatie te vergelijken met die in andere publicaties, die van persbureaus of op blogs van auteurs dicht bij het onderwerp." Kortom weg met het onderscheid. Dit is één grote journalistieke smeltkroes. En dat is, zo beweert Dick nu, min of meer hetgeen hij oorspronkelijk bedoelde.

Ik heb wel het idee dat ik grossier in dooddoenners, ik kan het niet laten; "niets is zo moeilijk als communiceren": Wat nog veel moeilijker is, is helder communiceren.

Geen opmerkingen: