Waar was ik gebleven? Het artikel in de nrc.next van afgelopen vrijdag dat eveneens verslag deed van de door STER georganiseerde middag over het nieuwe seizoen. Het artikel is hier na te lezen. Ik was natuurlijk benieuwd naar citaten uit de mond van adverteerders. Adverteerders komen in het artikel echter niet aan het woord. Wel een (zegge 1) TV-planner.
Het is kennelijk een leerzame middag geweest, want betreffende planner, zo wordt aandoenlijk vermeld, “had de meeste vragen goed”. Men had op basis van de geschetste net indeling dus 14 programma’s aan de aanwezigen voorgelegd met de vraag deze aan de netten toe te wijzen. Omdat er kennelijk over twee programma’s echt een keus kon worden gemaakt wordt het verloop in de media als niet geheel geslaagd gezien. Ook aandoenlijk.
Maar waar blijven de adverteerders? De verwijzing is ‘verstopt’ in de quote van de tv-planner dat “ze een positief advies zullen krijgen”. Zij verwacht dat de netten de kijker beter dan voorheen vast weten te houden. Coördinator Van Dijk beaamt dat volmondig, wat “netten concurreren vanaf nu niet meer met elkaar. Tsja, als je iemands bier staat te drinken, blijf je, als je goed bent opgevoed, wel aardig tegen je gastheer.
Of het ook echt zo zal uitpakken weet niemand. Laten wij geen verstoppertje spelen, Dit is niet de eerste poging met genoemd doel van de afgelopen 15 jaar. Je kunt dan wel beweren dat de concurrentie ernstig rekening met je dient te houden, maar het is tot nog toe steeds andersom geweest. Natuurlijk, het zou nu anders kunnen verlopen. Maar als ik hoor dat op RTL4 rond half augustus al weer de aanloop naar GTST (herhaling laatste week afgelopen seizoen) start, dan krijgt die nieuwe vooravond programmering van de PO het toch niet heel gemakkelijk.
Tot slot over de netindeling. Bij het artikel nog wat extra achtergrond over de indeling: 1: Gezin, 2 Normen en waarden, 3 Eigenzinnig. De indeling blijkt mede gebaseerd op leefstijlen. Op publiekcentraal.nl kan je kijken wat voor soort kijker je zelf bent.
Dat kon ik niet weerstaan. De uitslag: ik ben een tolerante wereldburger! Wat een vleierij. Ik lees terug wat ik bij benadering heb ingevuld: Goed beschouwd moet het merendeel van de aanwezigen tot hetzelfde profiel behoren. Niet zo vreend dus dat de meesten “14 antwoorden goed hadden”.
Tolerante Wereldburger
Interesses, waarden en activiteiten
De Tolerante Wereldburger heeft veel belangstelling voor allerlei maatschappelijke onderwerpen (emancipatie, discriminatie) en voor wat er in andere landen gebeurt en hij vindt een opwindend leven belangrijk, evenals postmaterialistische waarden. Hij is toleranter dan gemiddeld op tal van terreinen (emancipatie, huwelijk, (homo)seksualiteit, drugs, buitenlanders, euthanasie), heeft moeite met het accepteren van gezag, vindt het bestrijden van de misdaad niet zo belangrijk en is het minst maatschappelijk vervreemd. Religie speelt voor deze groep geen belangrijke rol en slechts weinigen zijn kerkelijk. De politieke en culturele affiniteit zijn voor deze groep hoog, alleen de Participerende Burger scoort op dit gebied hoger.
Het uitgaansgedrag van de Tolerante Wereldburger kenmerkt zich door veelvuldig cafébezoek, het bezoeken van lichte muziekconcerten en het meer traditionele cultureel uitgaansgedrag (musea, toneel en schouwburg). Ook doet deze groep vaker dan gemiddeld aan sport. De Tolerante Wereldburger luistert graag naar klassieke muziek, jazz, rock en ook naar popclassics, zijn eetgedrag wijkt duidelijk af van andere groepen.
Gedrukte media
De Tolerante Wereldburger leest niet meer dan gemiddeld in de krant. De belangrijkste kranten voor deze groep zijn De Volkskrant, de NRC, Spits en Metro. Daarnaast worden de opiniebladen relatief vaak gelezen. Ook leest men veel boeken. Een relatief groot deel van deze groep heeft geen abonnement op een omroepblad. De VPRO gids (22%) en VARA tv magazine (16%) worden nog het meest gelezen.
Omroep- en zendervoorkeur
De Tolerante Wereldburgers kijken minder dan gemiddeld naar tv. Ze kijken hierbij het meest naar NL3, NL2, RTL4 en NL1. Ze kijken hierbij vooral om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt. De affiniteit met tv is voor deze groep lager dan voor de andere groepen. De omroepvoorkeur van de Tolerante Wereldburgers gaat vooral uit naar de VPRO (25%) en de VARA (21%).
De Tolerante Wereldburgers luisteren relatief weinig naar de radio. Als ze luisteren, is dat vooral naar 3FM, Sky Radio, Radio 1, Radio 2 en Radio 538. Deze groep besteedt veel tijd aan internet.
Demografische gegevens
De Tolerante Wereldburgers zijn iets jonger dan gemiddeld (gemiddelde leeftijd is 36 jaar, bijna 80% is tussen de 20 en 50 jaar oud), het opleidingsniveau is hoger dan van alle andere typen (63% heeft hoger beroeps- of universitair onderwijs genoten). De gevolgde opleiding ligt vooral op het terrein van cultuur (31%). Slechts een minderheid (34%) van deze groep behoort tot een kerkgenootschap en godsdienst speelt geen belangrijke rol in hun leven. De Tolerante Wereldburger woont vooral in stedelijke gebieden en 22% van deze groep woont in één van de drie grote steden.
Aangeland in dit PO portal lees ik ook nog even het weblog verslag van Van Dijk van de STER middag. En hier worden opeens “al die positieve reacties van de aanwezigen” gememoreerd. Er onder snijdt een kritische kijker een heel ander onderwerp aan, waarop Van Dijk niet eerder lijkt te hebben gereageerd en dat nu ook nalaat.
De Publieke Omroep, voor wie is die er eigenlijk vraag je je dan af. Je weet ook meteen weer beter waarom je hier zo een sceptisch stuk schrijft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten