maandag, maart 26, 2007

Tien Tien Tien Tien

(Weken niks, en dan 2 'posts' op een dag? Ik kon het niet laten)





…Zo hoor je wel eens juichen in het voetbalstadion. Hoe anders is het in de Nederlandse pers en overige journalistiek. Zodra Tien met welke aanleiding dan ook in het nieuws kan worden gebracht, dan krijgen wij lezers dat breed uitgemeten. Altijd in een ‘duim omlaag teneur’. Je kunt je er wel over verbazen, echte antwoorden blijven uit. Natuurlijk jaloezie, naijver, afgunst en nijd spelen een rol. Dat alles mondt uit in animositeit. Triest. Om te zien en om te lezen.

Deze keer ‘trapte’ de Telegraaf tijdens mijn vakantie, zo las ik later, ‘af’ voor een nieuw ruimhartig weekje Talpa ‘bashing’. En weer vliegt iedereen er vol tegenaan om eens even ‘heb je een uurtje’ uiteen te zetten waarom Tien/Talpa niks is, kan zijn en zal worden.
Waar komt deze nieuwe uitspatting vandaan. De Telegraaf wist te melden dat De Mol ‘strategische gesprekken voert over de toekomst van Tien. Ook met RTL. Waarop het AD ons de ‘scoop’ trakteerde dat ook met SBS gesproken werd. Opmerkelijk dat de ‘journalistiek’ en ‘vak-intelligentsia’, die normaal gesproken van weinig waardering blijk geeft voor De Telegraaf, dit voorpagina nieuws breed omarmde.

Vreemd ja, want De Mol had een jaar geleden al aangekondigd om al dan niet in het kader van een tweede Talpa-zender, te zullen spreken met gegadigden, RTL en SBS daarbij specifiek genoemd.

En ja Tien scoort ook nog steeds niet die door De Mol beoogde 10% marktaandeel. Maar welke zenders doen dat nu wel?
Door in de Telegraaf-opening de toevoeging ‘verlieslijdende zender’ te noteren blijken ondertussen ook alle Tien-sterren naarstig op zoek naar ander emplooi (maar bij de ‘publieken’ komen zij er natuurlijk niet meer in. Het komende half jaar….), en blijkt een belangrijke programma sponsor, de Postcodeloterij, ook te overwegen haar programma’s ergens anders onder te brengen.

In het AD van afgelopen zaterdag stond over 2 pagina’s een uitgebreid verslag van het verloop van het nieuws rondom en over Tien in de afgelopen week. Een aaneenschakeling van veronderstellingen en omroep-incrowd-‘hear say”. Het eindigt met de constatering dat De Mol en woordvoerders (vrijwel) niets zeggen: “stilte voor de storm” zo sluit AD af.

In een glas water, zegt Alle.

Evengoed zijn een week lang heel wat pagina’s gevuld geraakt, en heeft iedereen die daar behoefte aan had, van uit slechte en goede reden, weer eens lekker zijn hart kunnen luchten.
Ik dus ook.




In de na stoot:

Heel, Heel vreemd dat er in dezelfde pers maar zo lauw wordt gereageerd op het advies van de APR voor Amsterdam en omstreken om RTL7 te slachtofferen ten faveure van een Arabische zender. Wat beweegt zo'n APR eigenlijk? Goed voor wat diepte journalistiek. Sweet dreams' .....Alle

Geen opmerkingen: