woensdag, november 22, 2006

Ziende blind

CDA kamerlid Mirjam Sterk heft ook een weblog.
In nrc.next lees ik dat zij er afgelopen week het volgende schreef:

“Internet is geweldig. Zeker in verkiezingstijd. Maar het heeft ook zijn duistere kanten .Er is zoveel bagger te vinden. Als je kind achter de computer zit, heb je niet altijd zicht op wat daar gebeurt.”

En dan volgt een pleidooi om de overheid tien miljoen euro in een EO-filter te laten investeren door middel van voorlichting en korting op die filter. Het ontbreekt er nog aan dat zij niet pleit voor een onderzoek commissie!
Het is het zoveelste recente voorbeeld van politici die zich tegen media aan bemoeien en daarbij blijk geven van groot onbenul.

Maar wat mij bijzonder trof waren haar eerste vier regels. Ik dacht dat zij zou refereren aan alle onzin die politieke partijen op de Nederlandse populatie afvuren. Op hun sites, via banners, virals en weblogs! De duizelingwekkende publicatie van ver van de werkelijkheid afstaande Internet polls, waarvan de uitslagen ons nu al weken lang dagelijks terroriseren. Dat daar een eind aan zou dienen te komen. En kijkwijzer voor politieke partijen? Klopt Mirjam, dacht ik.
Maar het ging daar natuurlijk helemaal niet over. In het artikel krijgt Mirjam Sterk overigens voldoende tegengas, en wordt gesuggereerd dat het geld beter aan onderwijs kan worden besteed. Ouders blijken zich in grote getallen wel bewust te zijn van gevaren die kinderen mogelijk lopen en zoeken gericht naar informatie. Ook daar wordt een Kijkwijzer gesuggereerd.
Sterk ziet daar niet veel in omdat “Kijkwijzers” niet onafhankelijk zijn, de makers classificeren de eigen productie. Ik denk dan, als dat zo is en je vertrouwt het niet, schaf het dan af. Minder regels weten wij nog wel?
In haar argumentatie laat Sterk nog een merken weinig voeling met de echte mediawereld te hebben:

“Internet is een ander medium dan televisie. Bij TV weet je wat je kunt verwachten. Je kijkt in de gids en ziet welke programma’s worden uitgezonden. Je kunt van te voren een keuze maken. Op Internet surfen kinderen van de ene site naar de andere. Je weet niet waar ze terecht komen.”


Ja, ja, ja



Kunstwerk “Ziende blind / Blind while being able to see” = kunst van Bianca van Baast

Geen opmerkingen: