woensdag, maart 22, 2006

Rel journalistiek!


Het is echt niet van vorige week. Het is echt niet alleen Het Parool! Nee, ruw weg 90% - vooruit – van de Nederlandse media vindt het prima dat haar journaille het niet zo nauw neemt met de verslaggeving. Sensatie prikkelt de nieuwsgierigheid. Het prikkelt dus ook de portemonnee. Fijn!

Wat is hier de aanleiding? Natuurlijk het interview van PvdA voorman Wouter Bos met een journalist die in Het Parool mocht publiceren. Bos heeft een mening gegeven over de gevolgen van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen een week eerder. Nu was niemand dat de laatste tijd ook meer van hem gewend. Desalniettemin. Bos gaf aan dat het grote aantal allochtone kandidaten die door voorkeurstemmen in raden zitting gaan hebben, er problemen kunnen ontstaan. Omdat zij de Nederlandse taal niet machtig zijn? Nee, omdat zij weinig ervaring hebben. Zoals dat ook voor nieuwe autochtone PvdA-ers zal gelden.
Ik heb zo mijn eigen mening over Bos, maar ik ben er zonder een greintje twijfel van overtuigd dat hij hier niets meer mee bedoelde. Het was een constatering die terecht is. Van een diskwalificatie kan geen sprake zijn. De PvdA had immers heel bewust ingezet op stemmenwinst onder allochtonen. Een strategie die deze keer succes heeft gehad.
Ach, de PvdA had natuurlijk al weer een week lang genoeg goed nieuws geïncasseerd. En goed nieuws verkoopt nu eenmaal minder dan slecht nieuws (uitgezonderd sportief succes).
Dus de journalist benadrukt net even een ander woord, of koppelt er een paar uit verband. Dan bedenkt hij een combinatie met kleur en risico en een smakelijk, hap klaar brok ziet het licht.
Nog niets aan de hand, maar dan kan worden gemeld dat er iemand van allochtone afkomst verontwaardigd op de vermeende uitspraak heeft gereageerd. Hoera, nu springt heel journalistiek Nederland op de wagen. De werkelijke tekst van Bos komt nooit meer aan bod.
Laat staan dat iemand de nuance zoekt. Dat is geen verhaal meer. Dan kan je 2 of een dozijn media adviseurs in dienst nemen, er is geen houden aan.
Nu ik dan toch al zover ben, is het ook wel leuk om stil te staan bij de reactie van PvdA voorzitter Van Hulten. Die begaat de stommiteit te stellen dat de media racistische trekjes zou vertonen. Laat zich verleiden tot uitspraken over de positie van autochtone versus allochtone kandidaten, dat de lijsten niet goed zijn samengesteld (“onverwacht succes”) – zie hoe gemakkelijk dit is – om dan ook nog te stellen dat racisme iets geheel anders is als racistische trekjes.


Dit onderwerp kan nog weken voort.

Rel journalistiek.

Maar ik had het over 90%! Bijvoorbeeld ons eigen Adformatie is er bepaald niet vies van. Diep gravende journalistiek, achtergronden, historie, hoor en weder hoor. Het is zeldzaam. Liever gemakkelijk scoren met onderwerpen over surco, snoepreisjes en wat zoal. Als er dan eens belangrijke mensen in het vak worden geïnterviewd (het Harry Dekker-Mindshare artikel, eerder dit jaar) dan wordt er niet doorgevraagd. Als het al wel gebeurt, dan wordt er niet gepubliceerd, want als je van belangrijke vakgenoten geen quote meer krijgt….o la la.

Maar goed op een gegeven moment weet je wat je leest. Het leest wel lekker weg. Niets aan de hand. We geloven toch ook niet alles wat er in de Privé, Story en Weekend staat? Daar is het immers uitgevonden. Rel journalistiek! En dan hopen dat er iemand reageert. ;-)


Zie ook nog nrc.next: http://www.nrc.nl/binnenland/article252267.ece
En Parool over de racistische trekjes: http://www.parool.nl/nieuws/2006/MAA/21/p1.html

Geen opmerkingen: